Sunday, October 9, 2011

Install Windows 7 menggunakan USB/Pendrive

LANGKAH-LANGKAH:
1. Create a Windows 7 Bootable USB Device.
2. Setting BIOS to boot from USB

-------------------------------------
Software dan item yang diperlukan:
-------------------------------------
1. Download Windows 7 USB/DVD Download tool dan install
    Direct link: Download
    Website    : Intel website

2.  4GB pendrive/Flash drive.
    (File windows 7 biasanya 3GB atau lebih)

3. Windows 7 (ISO file):
Download: Download link

---------------------------------------------------------------
PART 1: Buat Windows 7 Bootable USB/Pendrive
---------------------------------------------------------------
1. Pastikan dah download Windows 7 USB/DVD tools.

2. IKalau ada Windows 7 DVD masukkan dalam DVD/CD ROM ataupun download Windows 7 ISO kalau xda DVD.

3. Buka Windows 7 USB/DVD Download tool dan klik browse.




4. Klau yang guna DVD windows 7 , pilih DVD drive, kalau yang guna ISO pilih ISO windows 7 yang kita download tadi. Patu tekan Open.




5. Tekan next.




6. Pastu klik USB device.




9. Sekarang pilih pendrive dengan tekan kat DROPDOWN(1) menu. Lepas tu klik BEGIN COPY(2).
Pastikan pilih pendrive yang nak guna buat install windows 7. Pendrive tu kena kosongkan(backup sebab dia akan padam semua data dalam tu), lagi satu akalu ada USB lain yang tercucuk kat komputer buang semua, bia ada pendrive yang nak guna untuk buat BOOTABLE saja yang ada.





8. Pastu dia akan PROMPT "adakah ingin teruskan, semua data akan hilang dan dipadam". lepas tu
Pilih Erase USB device 






9. pilih OK




(note for beginner: data yang akan dipadam hany dalam pendrive, dalam hardisk xterusik)

9. Lepas tu dia akan buat bootable USB/Pendrive. tuggu sampai siap.




10. Bila siap dia anda akan lihat paparan seperti dibawah.


(jangan klik start over!, nanti kena ulang balik semua proses tu. just pangkah je.)

11. pastu continue dengan lankah ke dua.

----------------------------------------------
PART 2: BOOT DARI USB DEVICES
-----------------------------------------------

1. Pastikan Pendrive tadi dah cucuk kat laptop.
2. Turn OFF, lepas tu On balik PC/laptop.

3.Bila on sahaja, klik F2 untuk laptop, DEL untuk desktop. (nak BIOS BIOS lain-lain ikut model, ada sesetengan tekan F6)




4. Cari setting BOOT kat situ, pasti pastikan USB duk atas sekali. Biasanya laptop tekan F6 dan F5 untuk ubah kedudukan. kalau desktop tekan enter pastu klik atas bawah.



5. Boot order ni untuk buat jkomputer kita pilih yang mana dia nak detect dulu, jadi pastikan USB/pendrive kita atas sekali.




6. Tekan F10 dan tekan ENTER(keyboard)



Lepas restart dia akan kata press any key to boot from DVD....
tekan je apa2 key kat keyboard tu.

LANGKAH SETERUSNYA:
pastu mulalah kita install windows 7, tengok langkah ni:

http://laptop-driver.blogspot.com/2009/11/installing-windows-7-part-1.html


PENTING:
masa install tu dia akan restart, lepas dia restart tu Ubah balik BOOT tadi (rujuk: PART 2: BOOT DARI USB DEVICES) ubah USB duk paling last sekali (ataupun  kedudukan asal).
kalau tak proses install tu akan berulang-ulang.

5 comments:

Asyraf Farhan said...

thanks for this tutorial,.kan bgus kalau brg window 7 tu cpt siap download dan leh pause,sambung hri lain, hhuhu

Fazzery Boyzz Xiao said...

Kalau dah siap semua tu . Apa2 software dan application dalam laptop akan hilang ker ?

naslin athmar said...

ni 32bit ke 64bit??

myra man said...

Bit64 boleb x untuk hp mini?????..sya try x boleh boot la ....msa kt 4/4 tu.....tolong bantu..

aziz ahmad said...

@Fazzery Boyzz Xiao : yup. @naslin athmar : dua2 boleh @myra : saya penah buat untuk HP mini xsilap tekan F9 atau F10 untuk masuk BIOS dan ubah Boot order. 64-bit atau 32-bit bergantung pada ram. Ram 4GB dan keatas biasanya orang guna 64-bit.

Post a Comment