Monday, October 3, 2011

Harga Semasa External Hard Disk

Update on :18 November 2012



Harga mungkin berbeza mengikut jenama dan tempat dijual, berikut adalah harga semasa sebagai anggaran atau "jarak harga" yang berpatutan

500GB EXTERNAL HDD
RM165 - RM190

1TB/1000GB EXTERNAL HDD
RM 250 - RM 310

1.5TB/1500GB EXTERNAL HDD
RM400 - 430

2.0TB/2000GB EXTERNAL HDD
RM550 -RM590

Harga naik mencanak berbanding tahun 2011. (dalam linkungan 150++)

26 comments:

Anonymous said...

"jikalau ada promosi, sehingga 1TB boleh dibeli dengan harga RM165." Betul ke ni??

Black-x said...

yup, betul, lagi satu ada "orang tertentu" yang dominasi dan tentukan harga semasa barang-barang elektronik seperti ni, jadi ada turun naik harga dari semasa ke semasa.

Anonymous said...

kt sume kdai cmni ke??

Black-x said...

xsama, sy bnyak survey dn ada sstengah kawasan jual ngan hrga yg sgt mahal.

Anonymous said...

tumpang tanya...... saya ada hard disk...... sy nak jadikan external harddisk boleh ke tak ya

Black said...

boleh, ada 2 jenis hardisk berdasatkan saiz iaitu yang kecik 2.5 inci ngan yang besar (desktop) 3.5 inci, ada 2 cara nak buat hardisk tu jadik external, satu beli casing, lagi satu beli wayar external, harga casing external xpasti tapi harga wayar external dalam rm30. Biasanya bawa je hard disk tu ke kedai dan dia akan tolong pasang jadi external.

Anonymous said...

encik kata dh bnyk survey kn....ade survey kt area melaka x?

Black said...

harga kat melaka lebih kurang jea, lagi satu harga external harddisk dah berubah skrang, naik sikit, 500GB dalam rm200-250. 1TB dalam lingkungan rm350

Anonymous said...

wa.. mahalnye skarang... agak2 bile turun harga ye?? nak cari kat low yat tp semua kedai smaa je...

Black said...

skarang ni nak cari baru mmg mahal sikit, sbb hari tu hrga naik mndadak (ada isu banjir katanya - tp tu rasnya trick diorang nak naikkan balik hrga hdd), nak tggu hrga turun sy xblh nak jngka, tp skrang ni SSD dah ada kat malaysia so mgkin lam tahun depan atau stahun dua lg turun la tu.

Anonymous said...

ermmm ok2... tq tau bgth... sbb skang mmg nak cari ext sbb da ada 2 ext tapi dua dua da penuh... yela, asyik mendonlod je... nak buang syg... hahhaa

Black said...

pergh, 2 ext penuh mmg hardcore betul ni, kalau nak jimat beli Hardisk Docking (dalam rm120) pastu beli 3.5" harddisk (desktop) lagi jimat.

Anonymous said...

salam sejahtera..hard disk docking tuh mcm mana??saya tak paham..saya hadapi masalah ketagihan donload jugak nih...tangan asik nak donload jer....heheh tlg lah bagitahu...

Black said...

boleh baca kat sini ;
http://lepak-pc.blogspot.com/2012/06/hard-disk-docking-alternatif-kepada.html

miezizi said...

skarang tahun 2012 da berape harge?

Black said...

dah update

Anonymous said...

ade yang terbaru..???

Black said...

harga hanya turun dalam linkungan RM10 -30 dari september sehingga sekarang, saya dah update harga terbaru berdasarkan average harga pasaran semamsa

rilaney said...

kat mana ye hard disc 1TB jual murah antara 210-250?kt Lowyat ader x?

Black said...

Paling murah saya cek, (last saya ke lowyat 28hb disember 2012) adalah rm259 - kedai viewnet tingkat 3 plaza lowyat, kira lebih rm9 dari bajet saudari

bees19 said...

semalam sy check kat plza alam central, sa harga 1tb dlm 260 ke 280. nak cari kat low yat la

wanie said...

klu sy nak beli 15 unit guna lo blh tak...

Anonymous said...

sye nk tnye..mcmne nk bt skiranya hdd 500gb bleh jd 32gb..tlg bg tau cre nk dptkn blik nilai asl...

Black said...

klu sy nak beli 15 unit guna lo blh tak... BOLLEH

sye nk tnye..mcmne nk bt skiranya hdd 500gb bleh jd 32gb..tlg bg tau cre nk dptkn blik nilai asl... 2 kemunkinan, data corrupt jadi kene format balik (klik kanan dan tekan format) kat situ ada pilihan untuk tentukan saiz, pilih yang maximum. ataupun kene check pada disk management ada tak unpartitioned space.

Anonymous said...

as salam.. sy ingin menjual external hard disk jenama Samsung
500GB = RM180....750GB = RM220...1TB = RM240

WARRANTY 6 BULAN...POSTAGE +RM6..
brminat email kt bisnes_mamat@yahoo.com

Anonymous said...

sy ad menjual hdd internal 150 satu tuk 500gb mint sila sms 0145222743

Post a Comment